Заглавие:Технология на ароматичните продукти
Автор:Дамянова, СтанкаДата:2015Резюме:Етеричномаслените растения и ароматичните продукти от тях се използват от човека още от древността. Те съдържат разнообразни биологичноактивни вещества, което ги прави приложими в парфюмерийната, козметичната, хранителната и фармацевтичната промишленост, както и в медицината, ароматотерапията и др. България е богата на етеричномаслени ...Библиотека:
Тракийски университет - Стара Загора
Заглавие:Физиология на растенията: [Учебник]
Автор:Керин, Васил; Берова, Малгожата; Василев, Андон; Стоева, Невена; Златев, ЗлаткоДата:2011Резюме:В учебника по Физиология на растенията са разгледани основните физиологични процеси, тяхната динамика през онтогенезата, взаимовръзката и влиянието на факторите на околната среда.
Учебникът е предназначен като основен курс за студентите от Аграрния университет в Пловдив и е съобразен с учебните планове. Той може да се ползва също от ...Библиотека:
Тракийски университет - Стара Загора
Заглавие:Промишлено овцевъдство
Автор:Ралчев, Георги (Ред.)Дата:1983Резюме:Книгата «Промишлено овцевъдство» е допълнение на «Промишлени технологии в овцевъдството» (1976), написана от почти същия авторски колектив. Промишлените технологии са разгледани теоретично и практически - дадени са резултатите от прилагането им.
Смятаме, че предлаганата книга ще бъде полезна за зооинженерите и технолозите, които ще решават ...Библиотека:
Тракийски университет - Стара Загора
Заглавие:Наръчник по пчеларство
Автор:Цанков, Георги (Ред.); Николова-Герджикова, Слава (Ред.)Дата:2006Резюме:Наръчникът по пчеларство е разработен от водещи учени и специалисти от пчеларския сектор и има практически характер. Основното му предназначение е да бъде в помощ на българските пчелари при осъществяване на тяхната дейност.Библиотека:
Тракийски университет - Стара Загора
Заглавие:Ароматните лечители: копър, резене, магданоз, кориандър, босилек, маточина, розмарин
Автор:Тодорова, РосицаДата:2016Резюме:Едва ли има българин, който да не познава и да не употребява тези подправки. Вярно е, че мнозина бъркат резенето с копъра, или кориандъра с магданоза, но това не им пречи да ги използват както в ежедневното хранене, така и в приготвянето на туршии. Но малцина знаят, че освен овкусители и ароматизатори, те са и могъщи лечители. Копър, резене, ...Библиотека:
Тракийски университет - Стара Загора
Заглавие:Справочник по свиневъдство
Автор:Андреев, Андрей; Ангелова-Гочева, Лидия; Стойчев, Стойчо; Мачев, Михаил; Стойков, Алекси; Мотовски, Ангел; Йорданов, Симеон; Димитров, Станимир; Дрбохлав, Вацлав; Кацаров, Валентин; Киров, Маринчо; Василев, Мирослав; Дойчев, Валентин; Тенчев, МирославДата:2008Резюме:Справочникът по свиневъдство е предназначен за широк кръг специалисти - зооинженери, ветеринарни лекари, аграрикономисти, студенти, ръководители, собственици на ферми и др. В него са отразени съвременни данни за постиженията на генетиката и развъждането на свинете и биотехниката на размножаването им. Разгледани са физиологичните особености ...Библиотека:
Тракийски университет - Стара Загора
Заглавие:Рибите, земноводните и влечугите на Родопите
Автор:Живков, Младен; Добрев, ДобринДата:2001Резюме:Предлаганата книга е втората от поредицата книги за Родопите, които Българският съюз за защита на Родопите има желание и амбиция да издаде, за да илюстрира всичко онова, което прави тази необикновена планина съкровищница на България. Първата - “Птиците на Родопите” е написана от нашите известни орнитолози ст. н.с. Таньо Мичев и доц. Цено ...Библиотека:
Заглавие:Наръчник по свиневъдство
Автор:Сланев, Стойчо (Ред.); Драгоев, Пенчо (Ред.)Дата:1996Резюме:С настоящият наръчник по свиневъдство си поставяме скромната цел да посочим основните изисквания, които трябва да се спазват в областта на развъждането, селекцията, храненето и технологията на отглеждане на всички категории свине. Извършена е подробна характеристика на отглежданите в страната породи и хибриди свине, посочени са факторите, ...Библиотека:
Заглавие:Рибите в България
Автор:Карапеткова, Мария; Живков, МладенДата:2006Резюме:От Възникване на човечеството до днес рибите са имали съществено значение като негова храна. През последните години световният улов на риба надхвърли астрономическата цифра 90 мил. тона годишно. Като първо звено в историческото развитие на гръбначните животни, рибите отдавна привличат Вниманието на учените. Поради това редица еволюционни ...Библиотека:
Тракийски университет - Стара Загора
Заглавие:Технология на функционалните и специални месни и рибни продукти
Автор:Драгоев, Стефан; Вълкова-Йоргова, Катя; Балев, ДесиславДата:2009Резюме:Настоящият учебник е написан в съответствие с учебната програма по дисциплината „функционални месни и рибни продукти“ и е предназначен за студенти обучавани в образователно квалификационна степен „Магистър“ по специалност „ Технология на продуктите от месо, риба и яйца“ към Университета по хранителни технологии, гр. Пловдив. Намеренията на ...Библиотека:
Тракийски университет - Стара Загора
Заглавие:Месо и месни продукти
Автор:Маринова, Пенка; Попова, ТеодораДата:2011Резюме:Тази книга има за цел да разшири общите познания за месото като ценен компонент в храната на човека. В съдържанието й са разгледни неговата структура и състав, качествените му характеристики, процесите, протичащи в него по време на съхранение и обработка и начините за обогатяването му с полезни съставки, с цел максимално запазване на ...Библиотека:
Тракийски университет - Стара Загора
Заглавие:Технология на месните продукти: Учебник
Автор:Василев, КостадинДата:2003Резюме:Настоящият учебник е написан в съответствие с разаботената от МОН учебна програма и е предназначен за специалността „Техника и технология на месото и месните продукти“ в техникумите по хранително-вкусова промишленост.
В него са разгледани основните суровини и спомагателни материали, които се използват при производството на месни продукти, ...Библиотека:
Тракийски университет - Стара Загора
Заглавие:Производство на месо и месни продукти
Автор:Петров, ЙорданДата:2001Резюме:Учебникът е написан в съответствие с учебната програма на дисциплината „Месо и месни продукти“. Предназначен е за студентите от Аграрния факултет при ВИЗВМ в Тракийския университет - Стара Загора, но е и необходим наръчник за практиката от специалистите по животновъдство, които са се насочили в реализирането на краен продукт в животновъдната ...Библиотека:
Тракийски университет - Стара Загора
Заглавие:Коне, конница, конен спорт: История на конния спорт в България до ликвидирането на кавалерията като род войска в края на 1945
Автор:Гетов, Стоян; Даков, ЛазарДата:2008Резюме:С репортажната разходка в далечното минало потърсихме онази неразривна връзка на коня с човека и далечните ни предци, посяли в племето ни тази исконна тръпка, наречена любов към коня... Вярваме, че и сега у всеки истински българин, макар и яхнал стоманените коне с десетки и стотици конски сили, като зърне гордата осанка и грациозния бяг, ...Библиотека:
Тракийски университет - Стара Загора
Заглавие:История на коневъдството в България
Автор:Добрев, Добри; Събева, ИлиянаДата:2000Резюме:Много векове конят е бил неотменен спътник и помощник на човека. Много векове той е играл значителна роля и в живота на българите. Преди много векове прабъларите са преминали на коне от далечните земи на Памир в крайбрежието на Азов и Черно море. След още векове, пак на коне, една част от тях, предвождани от Аспарух, са дошли край устието ...Библиотека:
Заглавие:Биволи
Автор:Захариев, ЗахариДата:1986Резюме:Интересът към биволите у нас и в чужбина непрекъснато нараства. Докато през 1954 г. в света е имало 90 млн. биволи, през 1970 г. броят им достига 152 млн. През последните години у нас се наблюдава стабилизиране на броя на биволите в личните стопанства.
В книгата се разглеждат подробно въпросите, свързани с разпространяването на биволите, ...Библиотека: