Title:Проблеми на лозарството: [сборник статии от международен колектив]
Author:Дудник, Н. и др.Date:1971Abstract:... в книгата Проблеми на лозарството са публикувани 20 научни обзорни статии от най-изтъкнати учени от различни лозарски страни. Авторите са разгледали важни проблеми предимно в областта на лозарството на високо съвременно теоретично равнище. Това има голямо значение за правилното насочване на научните работници, специалистите агрономи и ...Library:
Тракийски университет - Стара Загора
Title:Чудеса на природата
Author:Акимушкин, ИгорDate:1984Abstract:Може би някои ще приемат заглавието като уловка, а други - като опит на автора да предизвика неоправдано любопитство. И едните, и другите ще сбъркат.
Защо сме толкова категорични в оценката си? Защото известният съветски учен и популяризатор Игор Акимушкин не просто ни разкрива част от тайните на живата природа, но и ни кара да се замислим ...Library:
Тракийски университет - Стара Загора
Title:Старопланински цигай
Author:Бойковски, Стефан; Георгиев, Димитър; Цочев, Иван; Янков, Иван; Генковски, Дочо; Герчев, ГерчоDate:2020Abstract:През 1953 година започна работа по усъвършенстване на полупланинското и планинско овцевъдство, представляващо се от многобройни местни (аборигенни) породи овце, неотговарящи по продуктивност на съвременните условия. На научен колектив бе възложена задачата за създавен на полутънкорунна цигайски тип за полупланинските и планински райони на ...Library:
Тракийски университет - Стара Загора
Title:Микрорайониране на лозарството в България
Author:Попов, Кирил; Пенков, Марин; Панделиев, Славчо; Катеров, Калю; Бабриков, Димитър; Манджуков, БогданDate:2011Abstract:Ново начало в микрорайонирането е поставено през 1997 г. с изпълнение на първия етап от Проекта за микрорайониране на лозарския потенциал на страната (финансиран съвместно от МЗГАР, UNDP към ООН, френското Министерство на земеделието и Сдружението на производителите и търговците на вина и спиртни напитки). Проектът приключва с изготвяне на ...Library:
Title:Технология на ароматичните продукти
Author:Дамянова, СтанкаDate:2015Abstract:Етеричномаслените растения и ароматичните продукти от тях се използват от човека още от древността. Те съдържат разнообразни биологичноактивни вещества, което ги прави приложими в парфюмерийната, козметичната, хранителната и фармацевтичната промишленост, както и в медицината, ароматотерапията и др. България е богата на етеричномаслени ...Library:
Тракийски университет - Стара Загора
Title:Физиология на растенията: [Учебник]
Author:Керин, Васил; Берова, Малгожата; Василев, Андон; Стоева, Невена; Златев, ЗлаткоDate:2011Abstract:В учебника по Физиология на растенията са разгледани основните физиологични процеси, тяхната динамика през онтогенезата, взаимовръзката и влиянието на факторите на околната среда.
Учебникът е предназначен като основен курс за студентите от Аграрния университет в Пловдив и е съобразен с учебните планове. Той може да се ползва също от ...Library:
Тракийски университет - Стара Загора
Title:Промишлено овцевъдство
Author:Ралчев, Георги (Ред.)Date:1983Abstract:Книгата «Промишлено овцевъдство» е допълнение на «Промишлени технологии в овцевъдството» (1976), написана от почти същия авторски колектив. Промишлените технологии са разгледани теоретично и практически - дадени са резултатите от прилагането им.
Смятаме, че предлаганата книга ще бъде полезна за зооинженерите и технолозите, които ще решават ...Library:
Тракийски университет - Стара Загора
Title:Наръчник по пчеларство
Author:Цанков, Георги (Ред.); Николова-Герджикова, Слава (Ред.)Date:2006Abstract:Наръчникът по пчеларство е разработен от водещи учени и специалисти от пчеларския сектор и има практически характер. Основното му предназначение е да бъде в помощ на българските пчелари при осъществяване на тяхната дейност.Library:
Тракийски университет - Стара Загора
Title:Ароматните лечители: копър, резене, магданоз, кориандър, босилек, маточина, розмарин
Author:Тодорова, РосицаDate:2016Abstract:Едва ли има българин, който да не познава и да не употребява тези подправки. Вярно е, че мнозина бъркат резенето с копъра, или кориандъра с магданоза, но това не им пречи да ги използват както в ежедневното хранене, така и в приготвянето на туршии. Но малцина знаят, че освен овкусители и ароматизатори, те са и могъщи лечители. Копър, резене, ...Library:
Тракийски университет - Стара Загора
Title:Справочник по свиневъдство
Author:Андреев, Андрей; Ангелова-Гочева, Лидия; Стойчев, Стойчо; Мачев, Михаил; Стойков, Алекси; Мотовски, Ангел; Йорданов, Симеон; Димитров, Станимир; Дрбохлав, Вацлав; Кацаров, Валентин; Киров, Маринчо; Василев, Мирослав; Дойчев, Валентин; Тенчев, МирославDate:2008Abstract:Справочникът по свиневъдство е предназначен за широк кръг специалисти - зооинженери, ветеринарни лекари, аграрикономисти, студенти, ръководители, собственици на ферми и др. В него са отразени съвременни данни за постиженията на генетиката и развъждането на свинете и биотехниката на размножаването им. Разгледани са физиологичните особености ...Library:
Тракийски университет - Стара Загора
Title:Рибите, земноводните и влечугите на Родопите
Author:Живков, Младен; Добрев, ДобринDate:2001Abstract:Предлаганата книга е втората от поредицата книги за Родопите, които Българският съюз за защита на Родопите има желание и амбиция да издаде, за да илюстрира всичко онова, което прави тази необикновена планина съкровищница на България. Първата - “Птиците на Родопите” е написана от нашите известни орнитолози ст. н.с. Таньо Мичев и доц. Цено ...Library:
Title:Наръчник по свиневъдство
Author:Сланев, Стойчо (Ред.); Драгоев, Пенчо (Ред.)Date:1996Abstract:С настоящият наръчник по свиневъдство си поставяме скромната цел да посочим основните изисквания, които трябва да се спазват в областта на развъждането, селекцията, храненето и технологията на отглеждане на всички категории свине. Извършена е подробна характеристика на отглежданите в страната породи и хибриди свине, посочени са факторите, ...Library:
Title:Рибите в България
Author:Карапеткова, Мария; Живков, МладенDate:2006Abstract:От Възникване на човечеството до днес рибите са имали съществено значение като негова храна. През последните години световният улов на риба надхвърли астрономическата цифра 90 мил. тона годишно. Като първо звено в историческото развитие на гръбначните животни, рибите отдавна привличат Вниманието на учените. Поради това редица еволюционни ...Library:
Тракийски университет - Стара Загора
Title:Технология на функционалните и специални месни и рибни продукти
Author:Драгоев, Стефан; Вълкова-Йоргова, Катя; Балев, ДесиславDate:2009Abstract:Настоящият учебник е написан в съответствие с учебната програма по дисциплината „функционални месни и рибни продукти“ и е предназначен за студенти обучавани в образователно квалификационна степен „Магистър“ по специалност „ Технология на продуктите от месо, риба и яйца“ към Университета по хранителни технологии, гр. Пловдив. Намеренията на ...Library:
Тракийски университет - Стара Загора
Title:Месо и месни продукти
Author:Маринова, Пенка; Попова, ТеодораDate:2011Abstract:Тази книга има за цел да разшири общите познания за месото като ценен компонент в храната на човека. В съдържанието й са разгледни неговата структура и състав, качествените му характеристики, процесите, протичащи в него по време на съхранение и обработка и начините за обогатяването му с полезни съставки, с цел максимално запазване на ...Library:
Тракийски университет - Стара Загора
Title:Технология на месните продукти: Учебник
Author:Василев, КостадинDate:2003Abstract:Настоящият учебник е написан в съответствие с разаботената от МОН учебна програма и е предназначен за специалността „Техника и технология на месото и месните продукти“ в техникумите по хранително-вкусова промишленост.
В него са разгледани основните суровини и спомагателни материали, които се използват при производството на месни продукти, ...Library:
Тракийски университет - Стара Загора
Title:Производство на месо и месни продукти
Author:Петров, ЙорданDate:2001Abstract:Учебникът е написан в съответствие с учебната програма на дисциплината „Месо и месни продукти“. Предназначен е за студентите от Аграрния факултет при ВИЗВМ в Тракийския университет - Стара Загора, но е и необходим наръчник за практиката от специалистите по животновъдство, които са се насочили в реализирането на краен продукт в животновъдната ...Library: