Title:Influence of unregulated storage conditions on physicochemical, organoleptic and NIR spectral characteristics of yellow cheese
Author:Baycheva, Stanka; Zlatev, Zlatin; Veleva, PetyaDate:2023Abstract:In the present work, software and hardware tools are proposed for determining the change in the main characteristics of Bulgarian yellow cheese during storage in conditions not regulated by the manufacturers. NIR images in the 800-1100 nm range of yellow cheese samples from 3 manufacturers were obtained using a GT-903 video camera with the ...Library:
Title:Четириевангелие : 143(761) начало на ХVІІ век хартия и пергамент (1 л.)
Date:uuuuAbstract:Съдържа: Л.1а-Л.206а: Четирите Евангелия, без предисловия. Оглавление има само преди Евангелие на Йоан на л.162а, Л.206-Л.210б: Месецослов, в който са споменати св. Сава Сръбски (за 14.01.) и св. Симеон Сръбски (за 13.02.), Л.211а-Л.217а: Упътвания и таблица за реда на Евангелските четенияLibrary:
Народна библиотека "Иван Вазов"
Title:Пазарджишки дамаскин : 117(135) средата на ХVІІІ век хартия
Date:uuuuAbstract:Освен Слова на Дамаскин Студит, включва житието на св. Петка Търновска (късна преработка на житието от Патриарх Евтимий) и житията на св. Димитър Солунски, св.св. Козма и Дамян, св. Йоан Златоуст, св. Сава Освещени, мчк Харалампи; Слово за св.св. Константин и Елена, Слово за Кузма и Дамян, Слово за Михаил и Гавриил. Добавените по-късно ...Library:
Title:Служебник : 79(150) ХV; ХVІІ век хартия
Date:uuuuAbstract:Съдържа: Л.1а-Л.49б: Служебник (Л.1а-Л.6б: край на Литургия на св. Йоан Златоуст; Л.6б-Л.24б: Литургия на св. Василий Велики; Л.25а-Л.49б: Литургия на преждеосветените дарове), Л.49б-Л.209б: Избрани Апостоли и Евангелия през годината, Л.210а-Л.233а: Дванадесет Страстни Евангелия, Л.233а-Л.244б: Единадесет Възкресни Евангелия, Л.244б-Л.245а: ...Library:
Title:Технология на ароматичните продукти
Author:Дамянова, СтанкаDate:2015Abstract:Етеричномаслените растения и ароматичните продукти от тях се използват от човека още от древността. Те съдържат разнообразни биологичноактивни вещества, което ги прави приложими в парфюмерийната, козметичната, хранителната и фармацевтичната промишленост, както и в медицината, ароматотерапията и др. България е богата на етеричномаслени ...Library:
Тракийски университет - Стара Загора
Title:Физиология на растенията: [Учебник]
Author:Керин, Васил; Берова, Малгожата; Василев, Андон; Стоева, Невена; Златев, ЗлаткоDate:2011Abstract:В учебника по Физиология на растенията са разгледани основните физиологични процеси, тяхната динамика през онтогенезата, взаимовръзката и влиянието на факторите на околната среда.
Учебникът е предназначен като основен курс за студентите от Аграрния университет в Пловдив и е съобразен с учебните планове. Той може да се ползва също от ...Library:
Тракийски университет - Стара Загора
Title:Промишлено овцевъдство
Author:Ралчев, Георги (Ред.)Date:1983Abstract:Книгата «Промишлено овцевъдство» е допълнение на «Промишлени технологии в овцевъдството» (1976), написана от почти същия авторски колектив. Промишлените технологии са разгледани теоретично и практически - дадени са резултатите от прилагането им.
Смятаме, че предлаганата книга ще бъде полезна за зооинженерите и технолозите, които ще решават ...Library:
Тракийски университет - Стара Загора
Title:Наръчник по пчеларство
Author:Цанков, Георги (Ред.); Николова-Герджикова, Слава (Ред.)Date:2006Abstract:Наръчникът по пчеларство е разработен от водещи учени и специалисти от пчеларския сектор и има практически характер. Основното му предназначение е да бъде в помощ на българските пчелари при осъществяване на тяхната дейност.Library:
Тракийски университет - Стара Загора
Title:Ароматните лечители: копър, резене, магданоз, кориандър, босилек, маточина, розмарин
Author:Тодорова, РосицаDate:2016Abstract:Едва ли има българин, който да не познава и да не употребява тези подправки. Вярно е, че мнозина бъркат резенето с копъра, или кориандъра с магданоза, но това не им пречи да ги използват както в ежедневното хранене, така и в приготвянето на туршии. Но малцина знаят, че освен овкусители и ароматизатори, те са и могъщи лечители. Копър, резене, ...Library:
Тракийски университет - Стара Загора
Title:Справочник по свиневъдство
Author:Андреев, Андрей; Ангелова-Гочева, Лидия; Стойчев, Стойчо; Мачев, Михаил; Стойков, Алекси; Мотовски, Ангел; Йорданов, Симеон; Димитров, Станимир; Дрбохлав, Вацлав; Кацаров, Валентин; Киров, Маринчо; Василев, Мирослав; Дойчев, Валентин; Тенчев, МирославDate:2008Abstract:Справочникът по свиневъдство е предназначен за широк кръг специалисти - зооинженери, ветеринарни лекари, аграрикономисти, студенти, ръководители, собственици на ферми и др. В него са отразени съвременни данни за постиженията на генетиката и развъждането на свинете и биотехниката на размножаването им. Разгледани са физиологичните особености ...Library: