Citation link:
  • Готварска книга или наставленія за всякаквы гостбы споредъ както гы правятъ въ Цариградъ и разны домашни справы
    • [Корица и начални страници]
      • [Предна корица]
      • [Преден форзац 1]
      • [Преден форзац 2]
      • [Преден форзац 3]
      • [Оригинална корица]
      • [Вътрешна страна на оригиналната корица]
      • [Титул]
      • [Посттитул]
    • Распознаваніе и избираніе на разны меса, рибы и другы нѣща за гостбы
      • [с. 3]
      • [с.] 4
      • [с.] 5
      • [с.] 6
    • Отдѣлъ І. За чорбытѣ
      • Нохутена чорба
      • Рыбя чорба
        • [с. 7]
      • Дробова чорба
        • [с.] 8
      • Кысела чорба
        • [с.] 9
    • Отдѣлъ ІІ. За кебапытѣ
      • Шишъ кебабѫ
      • Таукъ кебабѫ
        • [с. 10]
      • Кѫрма таукъ кебабѫ
      • Сюдъ кебабѫ
        • [с.] 11
      • Кушъ кебабѫ
      • Тавшанъ кебабѫ
        • [с.] 12
      • Отъ кѫйма фурунъ кебабѫ
      • Тасъ кебабѫ
        • [с.] 13
      • Кебабъ отъ долма агне
        • [с.] 14
      • Джигеръ кебабѫ
      • Скабриченъ кебабъ
        • [с.] 15
      • Таукъ кюлъ-бастѫсѫ
      • Овча или агнечка кюлъ-бастія
        • [с.] 16
      • Тенджере кюлъ-бастѫсѫ отъ телешко и говеждо месо
      • Попарена рыбена кюлъ-бастія
      • Кѫлѫчь и паламутъ кюлъ-бастѫсѫ
        • [с.] 17
      • Стридія кюлъ-бастѫсѫ
      • Скабрична кюлъ-бастія
      • Сырена кюлъ-бастія
        • [с.] 18
    • Отдѣлъ ІІІ. За ехніитѣ
      • Бѣла яхнія
      • Червена яхнія
        • [с.] 19
      • Попска яхнія отъ телешко месо
      • Кѫзартма
        • [с.] 20
      • Майданозова яхнія
      • Чеснова яхнія
      • Агнеша кѫзартма
        • [с.] 21
      • Пача яхнѫсѫ
      • Ехнія отъ заешко месо
      • Кѫзартма яхнія съ доматы
        • [с.] 22
      • Попска яхнія отъ скабрицы
      • Френска яхнія
        • [с.] 23
      • Кокоша яхнія
      • За кюфтетата
        • Кебабъ кюфте
          • [с.] 24
        • Безводны кюфтета
        • Кюфтета съ майданосъ
        • Подправены (тербіели) кюфтета
          • [с.] 25
        • Кюфтета съ кыміонъ
        • Кюфтета пълны (сѫкмѫ) съ майданосъ
    • Отдѣлъ ІV. За ястіета които ся правятъ въ тавы
      • Месо въ тавѫ
        • [с.] 26
      • Скабрица въ тавѫ
      • Миды въ тавѫ
      • Патладжены въ тавѫ
        • [с.] 27
      • Дробъ (джигеръ) въ тавѫ
      • Рыба хамсія въ тавѫ
        • [с.] 28
    • Отдѣлъ V. За ястіята които ся правятъ отъ тѣсто
      • Бюрекъ отъ юфкы
      • Воденъ бюрекъ
        • [с. 29]
      • Сакѫзлія бюрекъ
        • [с.] 30
      • Млѣченъ бюрекъ
      • Кокоши бюрекъ
        • [с.] 31
      • Простъ лукумъ
    • Отдѣлъ VІ. За тѣстены сладкы ястіета
      • Проста баклава
        • [с.] 32
      • Каймачена баклава
      • За корабіитѣ
        • [с.] 33
      • Другъ видъ
      • За кадаифытѣ
        • Простъ тель кадаифи
          • [с.] 34
        • Сарай тель кадаифи
        • Бѣлъ кадаифъ
          • [с.] 35
        • Каймаченъ кадаифъ
        • Простъ кадаифъ въ тавѫ
        • Безмасленъ кадаифъ
          • [с.] 36
      • За халвытѣ
        • Газилеръ хелвасѫ
        • Сабонія хелвасѫ
        • Асуде хелвасѫ
          • [с.] 37
        • Хелва отъ оризено брашно
        • Ламонія хелвасѫ
          • [с.] 38
    • Отдѣлъ VІІІ [VІІ]. За ястіетата отъ зеленины
      • Тиквена Баедія
      • Бамья
        • [с. 39]
      • Хюшмеръ или Сюндюріе
      • Патлиджанъ Пачасѫ
        • [с.] 40
      • Цѣла рыба Калканъ
      • Рыбенъ Гывечь
      • Пача
        • [с.] 41
      • Кысели патладжани и тиквы
      • Піязлѫ кабакъ
        • [с.] 42
    • Отдѣлъ ІХ [VІІІ]. За Долмытѣ които ся готвятъ съ зейтинъ и съ масло
      • Мелесъ долмасѫ
        • [с.] 43
      • Лъжливы Долмы
      • Виняновы лъжовны долмы
      • Пѫпешевы долмы
        • [с.] 44
      • Пилешкы или кокоши долмы
      • Мидяни долмы
        • [с.] 45
      • Просты листены долмы
      • Долмы отъ доматы
        • [с.] 46
      • Рыбени долмы
      • Долмы отъ чьрва и шкембета
        • [с.] 47
    • Отдѣлъ Х [ІX]. За Пилавытѣ
      • Простъ оризенъ пилавъ
        • [с.] 48
      • Персійскый пилавъ
      • Безводенъ пилавъ
        • [с.] 49
      • Безмасленъ пилавъ
      • Пилавъ съ доматы
      • Пилавъ съ патладжени
        • [с.] 50
      • Пилавъ съ миды
        • [с.] 51
    • Отдѣлъ ХІ [X]. За Хошавытѣ
      • Хошавъ отъ прѣсны вишни
      • Хошавъ отъ сливы
        • [с. 52]
      • Хошавъ отъ малины
      • Хошавъ отъ разакія гроздіе
        • [с.] 53
      • Хошавъ отъ сухы круши
      • Хошавъ отъ портокалы
      • Хошавъ отъ нарове
      • Хошавъ отъ безсѣменны стафиды
        • [с.] 54
    • Отдѣлъ ХІІ [XІ]. За сладка и Шурупи. които ся употрѣбляватъ прѣди кавето
      • Четвьртиты дюли
        • [с.] 55
      • Другъ видъ
      • Рахатъ Лукумъ
        • [с.] 56
      • Курабіи отъ бадемы
      • Прость шурупъ, саде
        • [с.] 57
      • Шурупъ отъ вишны
      • Другъ видъ шурупъ отъ вишны
      • Шурупъ отъ Менекше
        • [с.] 58
      • Шербетъ отъ менекше
      • Шурубъ отъ оцетъ
        • [с.] 59
      • Шурупъ отъ бадемы или сомада
      • Шурупъ отъ лимони
        • [с.] 60
      • Шурупъ отъ ягоды
      • Шурупъ отъ демуръ-хинды
      • Сладко отъ ягориды
        • [с.] 61
      • Сладко отъ Френско гроздіе
      • Сладко отъ Тріяндафилъ
      • Сладко отъ вишны
        • [с.] 62
    • Притурка За разны работы
      • Добъръ и ефтенъ хлѣбъ
      • Економическый и питателенъ хлѣбъ
        • [с. 63]
      • Хлѣбъ отъ ябълкы
      • Какъ да направишъ новъ квасъ
      • Економическа гозба
        • [с.] 64
      • Какъ да направимъ да отмеква месото на птицытѣ
      • Какъ да направишь да отмѣкватъ сушенытѣ свинскы бутове
      • Траяніе на месна чорба
        • [с.] 65
      • За траяніето на яйцата
      • Какъ да спазимъ яйцата прѣсны
      • Какъ да спазвамы рыбѫ
      • Поправяніе на развалено месо или рыбѫ
        • [с.] 66
      • Какъ да спазвамы млѣкото
      • Какъ да спазвамы млѣкото прѣсно
      • Какъ да правишь добро блажно масло
        • [с.] 67
      • Спазваніе на блажно масло
        • [с.] 68
      • Сыренѥ да ся неразвали
      • Очистяніе на дрьвено масло
        • [с.] 69
      • Поправа на развалено кравѥ масло
        • [с.] 70
      • Какъ да извадишь миризмѫ отъ какъвъ да е ссѫдъ
      • Какъ да прѣчистишь прокыснѫтѫ или вонещѫ водѫ
      • Спазваніе на оцеть
      • Да извадишь лютъ оцетъ
      • Обистряніе на оцеть
        • [с.] 71
      • Суха подкваса за оцеть
        • [с.] 72
      • Оцеть на прахъ
      • Солены Краставицы и Чушкы
        • [с.] 73
      • Краставицы въ оцеть
        • [с.] 74
      • Салата отъ Цвикло
        • [с.] 75
      • Гѫби въ оцеть
        • [с.] 76
      • Спазваніе на корнеплоднытѣ овощія
      • Спазваніе на овощія
        • [с.] 77
        • [с.] 78
      • Спазваніе на пѫпеши
      • Спазваніе на разны меса
        • [с.] 79
        • [с.] 80
      • За поправяніе на месо
      • Спазваніе на месо чрѣзъ вѫглища
        • [с.] 81
      • За соленіе на мѣса-та
        • Общи правила
          • [с.] 82
          • [с.] 83
          • [с.] 84
          • [с.] 85
          • [с.] 86
        • Варенъ прѣсолъ за месото
        • Прѣсолъ за свинскы половинкы
          • [с.] 87
        • Англійскы способы за соленіе на бутове говеждинѫ и свининѫ
          • [с.] 88
          • [с.] 89
        • За сушеніе на соленытѣ меса
          • [с.] 90
        • Датска прѣсолица
          • [с.] 91
        • Русска прѣсолица
          • [с.] 92
        • Хамбурска прѣсолица
          • [с.] 93
          • [с.] 94
        • Американска прѣсолица
          • [с.] 95
        • Соленіе на говежды языци
        • Франконска прѣсолица
        • Прѣсолица съ Бульонъ
          • [с.] 96
        • Вестфалска окадена говеждина
          • [с.] 97
        • Приготвяніе на Русскы окачены говежды бутове
          • [с.] 98
        • Американскы прѣсолицы
          • [с.] 99
          • [с.] 100
        • Американскы способи да солятъ и сушатъ бутове
          • [с.] 101
          • [с.] 102
          • [с.] 103
        • Какъ се приготвятъ бутове по вестфалскый манеръ
          • [с.] 104
          • [с.] 105
          • [с.] 106
        • Французскый способъ за приготвяніе на сланина
          • [с.] 107
        • Маницска Сланина
        • Соленіе и пушеніе на свинско месо
          • [с.] 108
          • [с.] 109
        • Мало-Русскѫ сланинѫ
          • [с.] 110
        • Сыръ отъ месо
          • [с.] 111
        • Вяленіе на месо
          • [с.] 112
        • Какъ ся суши дивячь на дымъ
          • [с.] 113
        • Половинкы отъ гѫскы сушены на дымъ
          • [с.] 114
      • Приготвяніе на разны наденицы
        • Селскы наденицы
          • [с.] 115
        • Месна наденица (кървавицѫ)
          • [с.] 116
        • Сборни наденицы
        • Италіенскы наденицы
        • Холланскы наденицы
          • [с.] 117
        • Французскы наденицы
        • Наденицы отъ черъ дробъ
        • Нѣмскы кнакъ-вурстъ
          • [с.] 118
        • Болонскы наденицы
      • Сушены рыбы
        • [с.] 119
        • [с.] 120
        • Сушеніе и опушваніе на щукѫ
        • Марината рыба
          • [с.] 121
          • [с.] 122
        • Приготвяніе на домашенъ хайверъ
          • [с.] 123
        • Спазваніе на смачканъ хайверъ
      • [Спазваніе на яйца, млѣко и сыреніе]
        • Спазваніе на яйца
          • [с.] 124
          • [с.] 125
          • [с.] 126
        • Поправяніе на млѣко
          • [с.] 127
        • Какъ квасятъ Американцитѣ млѣкото си
        • Кысело млѣко
          • [с.] 128
        • Сюзма
          • [с.] 129
        • Вестфалско сыреніе
          • [с.] 130
        • Картофелно сыреніе
          • [с.] 131
        • Варено сыреніе отъ кысело млѣко
          • [с.] 132
        • Спазваніе на кравіе масло
          • [с.] 133
        • Блаженъ писметъ
          • [с.] 134
      • Хренъ и горчица
        • [с.] 135
        • Ленормановска горчица
          • [с.] 136
        • Какъ да ся не разваля оцетъ
      • Дрожжи или подквасы (маи)
        • [с.] 137
        • Маѭ отъ грахъ
          • [с.] 138
        • Ню-Іорска Маѭ
        • Маѭ отъ картофы
        • Суха подкваса за хлѣбъ
          • [с.] 139
        • Спазваніе на маѭтѫ
        • Какъ ся прави солодъ
          • [с.] 140
      • [Питія]
        • Разны питія
          • Медъ питейный
            • [с.] 141
            • [с.] 142
          • Медъ крѣпъкъ (кескынь)
            • [с.] 143
          • Ефтено пиво за трапезѫтѫ
            • [с.] 144
          • Хмѣлно пиво за трапезѫтѫ
          • Пиво отъ вишны и отъ сливы
            • [с.] 145
          • Спазвяніе на пивото да ся не вкысне
          • Слабо пиво да стане кескынь
          • Да истребишь дѫхъ отъ пиво
            • [с.] 146
        • Прохладителны питія
          • Калте-шаль отъ вышни
          • Карте-шаль отъ черно-сливы
          • Сладка сыроватка
            • [с.] 147
          • Кысела сыроватка
          • Овощна сыроватка
          • Винена сыроватка
          • Морсъ отъ лобеницы
            • [с.] 148
          • Сиропъ отъ лимони
          • Сиропъ отъ тыквы
            • [с.] 149
          • Крушеница
          • Ябълченица
            • [с.] 150
            • [с.] 151
          • Сокъ отъ ябълкы
          • Сокъ отъ малины да трае нѣколко годины
            • [с.] 152
          • Грозденица
            • [с.] 153
          • Бергобзонъ
          • Сидръ или вино отъ ябълкы
            • [с.] 154
            • [с.] 155
            • [с.] 156
            • [с.] 157
            • [с.] 158
            • [с.] 159
          • Сидръ отъ крушы
            • [с.] 160
          • Вино отъ ябълкы съ вкусъ на Рейнско вино
            • [с.] 161
          • Крушено вино отъ варенъ сидръ
            • [с.] 162
          • Вино отъ свирчовичинѫ
            • [с.] 163
          • Крушено вино
          • Вино отъ сливы
            • [с.] 164
          • Вино отъ прасковы
            • [с.] 165
          • Вино отъ брубонкы
          • Искуственно вино което е влѣзло въ употрѣбеніе въ Францѫ
            • [с.] 166
          • Американско вино
            • [с.] 167
          • Водно вино отъ гроздіе
            • [с.] 168
          • Кѫбросско вино
          • Малажско вино
            • [с.] 169
          • Вино отъ стафиды
        • Чисто вино
          • [с.] 170
          • [с.] 171
          • Вино благовонно
          • Подправено вино
            • [с.] 172
          • За подчервяваніе на вино
            • [с.] 173
          • Какъ да направшь черното вино да стане бѣло
            • [с.] 174
          • Какъ да направшь бѣлото вино да стане черно
          • Кога трѣба да ся прѣтака виното
          • Какъ да познаешь ще трае ли виното или ще ся развали скоро
            • [с.] 175
          • Да запрѣваришь вино да ся невкысне
            • [с.] 176
          • Какъ да поправишь вкыснѫто вино
            • [с.] 177
          • Развалено вино да поправишъ
          • Какъ да прѣобразишь нихвилито вино въ добро
            • [с.] 178
        • Разны ракыены наливки
          • [с.] 179
          • Наливка отъ зарзалы
          • Вишневка
          • Сливянка
            • [с.] 180
          • Дулевка
          • Дулевка и ябълновка
          • Малиновка
            • [с.] 181
          • Малорусскы наливкы
            • [с.] 182
            • [с.] 183
        • Ракыи
          • Ракыя ароматична
          • Ликсеръ на живота
          • Общъ Ликсеръ
            • [с.] 184
          • Ракыя саказлія
          • Ракыя матичинена
          • Аласоняна ракыя
            • [с.] 185
          • Каранфилена ракыя
            • [с.] 186
          • Лимонена ракыя
          • Нерандзена ракыя
            • [с.] 187
          • Сливеницы
          • Широпъ на наливкы и ракыи за подслажданіе
          • Боядисваніе на ракыи
            • [с.] 188
            • [с.] 189
          • Рашафія отъ дюли
            • [с.] 190
          • Рашафія отъ липовъ цвѣтъ
      • Развалено сыренѥ да поправишь
      • Какъ да не ся вкысне млѣко піеніе, и еденіе
        • [с.] 191
      • Разваленъ оцетъ да поправишъ
      • Разваленъ тютюнь да поправишъ
        • [с.] 192
    • Съдьржаніе на Готварскѫтѫ книгѫ
      • [с. 193]
      • [с.] 194
      • [с.] 195
      • [с.] 196
      • [с.] 197
      • [с.] 198
      • [с.] 199
      • [с.] 200
      • [с.] 201
      • [с.] 202
      • [с.] 203
    • Тълкованіе На нѣкои думы употрѣбены въ книгѫтѫ
      • [с. 204]
      • [с.] 205
      • [с.] 206
    • [Последни страници и корица]
      • [Вътрешна страна на оригиналната корица]
      • [Оригинална корица]
      • [Заден форзац 1]
      • [Заден форзац 2]
      • [Заден форзац 3]
      • [Задна корица]